تحقیق کامل درباره آداب و رسوم عید غدیر + اعمال عید
عید غدیر خم: آداب و رسوم بزرگترین عید شیعیان
عید غدیر خم، هجدهم ذیالحجه، بیشک یکی از بزرگترین و مهمترین اعیاد مسلمانان، بهویژه شیعیان جهان است. این روز یادآور واقعهای تاریخساز است که در آن پیامبر اکرم (ص) در حجة الوداع، حضرت علی (ع) را به عنوان جانشین و وصی خود معرفی کردند. در این مقاله از موج زمزم، به تحقیق درباره آداب عید غدیر میپردازیم و با رسوم و اعمال این روز فرخنده آشنا میشویم.
واقعه غدیر خم: ریشه عید ولایت
واقعه غدیر در سال دهم هجری قمری در منطقهای به نام غدیر خم رخ داد. پیامبر اکرم (ص) پس از انجام آخرین حج خود (حجة الوداع)، در راه بازگشت به مدینه، در غدیر خم توقف کردند و در میان انبوه مسلمانان، خطبهای ایراد فرمودند. در این خطبه، ایشان با اشاره به آیه ابلاغ ("یا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ..." - مائده/67)، حضرت علی (ع) را به عنوان مولا و ولیّ مسلمانان معرفی کردند و فرمودند: "من کنت مولاه فهذا علی مولاه" (هر کس من مولای اویم، پس علی مولای اوست).
مطالعه بیشتر درباره واقعه غدیر خم و آداب و رسوم ایرانیان
اهمیت عید غدیر در نزد شیعیان
عید غدیر خم برای شیعیان از جایگاه ویژهای برخوردار است. این روز به عنوان عیدالله الاکبر (بزرگترین عید خداوند) شناخته میشود، زیرا شیعیان معتقدند که در این روز، دین اسلام با تعیین جانشینی حضرت علی (ع) کامل شد و نعمت ولایت بر مسلمانان تمام گردید. ("الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَ رَضِیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دِیناً" - مائده/3)
آداب و اعمال عید غدیر: گرامیداشت عید ولایت
روزه گرفتن
روزه گرفتن در روز عید غدیر، یکی از مستحبات مؤکد است و ثواب بسیاری دارد. در روایات آمده است که روزه این روز برابر با روزه تمام عمر دنیاست.
غسل کردن
غسل کردن به نیت عید غدیر، از دیگر اعمال مستحب این روز است که موجب طهارت و پاکیزگی روح و جسم میشود.
زیارت حضرت علی (ع)
زیارت حضرت علی (ع)، چه از دور و چه از نزدیک، در روز عید غدیر بسیار سفارش شده است. زیارت امینالله و زیارت غدیریه از جمله زیارات مخصوص این روز هستند.
مطالعه زیارت امینالله
خواندن دعای ندبه
دعای ندبه، که به "دعای استغاثه" نیز معروف است، از دعاهای سفارششده در روز عید غدیر است. این دعا در بردارنده مضامین بلند عرفانی و اعتقادی است و خواندن آن در این روز، موجب تجدید عهد با امام زمان (عج) میشود.
عقد اخوت
یکی از سنتهای زیبای عید غدیر، بستن پیمان برادری (عقد اخوت) با مؤمنین است. این عمل نمادی از وحدت و همدلی میان مسلمانان و تأسی به سیره پیامبر اکرم (ص) است.
اطعام و احسان
اطعام دادن به مؤمنین، بهویژه نیازمندان، در روز عید غدیر بسیار سفارش شده است. این عمل نه تنها موجب خشنودی خداوند میشود، بلکه به ترویج فرهنگ نوعدوستی و کمک به همنوعان نیز کمک میکند.
دید و بازدید و صله رحم
دید و بازدید و صله رحم در این روز مبارک، از دیگر آداب عید غدیر است. این عمل موجب تقویت روابط خویشاوندی و ایجاد صمیمیت و محبت میان افراد میشود.
هدیه دادن
هدیه دادن به سادات و کودکان در روز عید غدیر، از رسوم پسندیده این روز است و موجب شادی و نشاط میشود.
پوشیدن لباس نو و زینت کردن
پوشیدن لباس نو و زینت کردن به مناسبت عید غدیر، نشاندهنده احترام و بزرگداشت این روز عظیم است.
جشن و سرور
برگزاری جشن و سرور و شادمانی در روز عید غدیر، به منظور گرامیداشت این روز بزرگ و ابراز ارادت به ساحت مقدس امیرالمؤمنین (ع) توصیه شده است.
تبریک و تهنیت
تبریک و تهنیت گفتن به یکدیگر با عبارتهایی مانند "عیدکم مبارک"، "الحمدلله الذی جعلنا من المتمسکین بولایة امیرالمؤمنین" از رسوم رایج عید غدیر است.
عید غدیر در فرهنگ ایرانی
عید غدیر در فرهنگ ایرانی جایگاه ویژهای دارد. از دیرباز، ایرانیان این روز را با شور و شوق فراوان جشن میگرفتند. پخت غذاهای نذری، برگزاری مراسم جشن و مولودیخوانی، چراغانی کردن خیابانها و معابر، و دید و بازدید از جمله سنتهای عید غدیر در ایران است.
مرورگر شما از پخش ویدئو پشتیبانی نمیکند.
پاسخ به سوالات متداول درباره عید غدیر
چرا عید غدیر به عیدالله الاکبر معروف است؟
زیرا در این روز، دین اسلام با تعیین جانشینی حضرت علی (ع) کامل شد و نعمت ولایت بر مسلمانان تمام گردید.
واقعه غدیر خم در چه تاریخی رخ داد؟
واقعه غدیر خم در هجدهم ذیالحجه سال دهم هجری قمری رخ داد.
بهترین اعمال عید غدیر کدامند؟
روزه گرفتن، غسل کردن، زیارت حضرت علی (ع)، خواندن دعای ندبه، عقد اخوت، اطعام و احسان از بهترین اعمال عید غدیر هستند.
آیا در روز عید غدیر میتوان روزه گرفت؟
بله، روزه گرفتن در روز عید غدیر مستحب مؤکد است و ثواب بسیاری دارد.
زیارت مخصوص عید غدیر کدام است؟
زیارت امینالله و زیارت غدیریه از زیارات مخصوص روز عید غدیر هستند.
سخن پایانی
عید غدیر خم، فرصتی مغتنم برای تجدید بیعت با ولایت و امامت است. با انجام آداب و اعمال عید غدیر، میتوانیم ضمن بهرهمندی از برکات این روز عظیم، ارادت خود را به ساحت مقدس امیرالمؤمنین (ع) و اهل بیت عصمت و طهارت (ع) ابراز کنیم. موج زمزم فرارسیدن این عید بزرگ را به شما تبریک میگوید.
کلمات کلیدی: عید غدیر، عید غدیر خم، آداب عید غدیر، اعمال عید غدیر، رسوم عید غدیر، عید ولایت، امامت، ولایت، حضرت علی (ع)، پیامبر اکرم (ص)، غدیر خم، هجدهم ذیالحجه، شیعه، سنتهای عید غدیر