شهادت امام باقر چه روزی است 1401

شهادت امام باقر (ع) چه روزی است؟

امام محمد باقر (ع) در بین شیعیان 12 امامی (اثنی عشری) به عنوان پنجمین امام شناخته می شود. همچون سایر امامان معصوم ولادت و شهادت امام باقر (ع) نیز برای پیروان مذهب تشیع در زمره روزهای مهم به شمار می رود. درباره تاریخ شهادت امام باقر (ع) بین مورخان و علما اختلاف نظر وجود دارد اما عمده منابع تاریخی، زمان شهادت امام باقر را 7 ذی‌الحجه سال 114 هجری قمری ذکر کرده اند. شایان ذکر است که شهادت امام باقر (ع) در سال جاری (1401 شمسی) برابر با پنجشنبه 16 تیر ماه می باشد.

بر اساس روایات شفاهی موجود که از زبان هم عصران این امام بزرگوار نقل شده و تا به امروزه باقی مانده است و همچنین اسناد و منابع تاریخی، علت شهادت امام باقر (ع) مسمومیت می باشد. بر طبق منابع مذکور نقش حکومت اموی در شهادت امام باقر (ع) روشن است. پس از شهادت امام باقر (ع)، ایشان را در قبرستان بقیع، واقع در شهر مدینه و در جوار آرامگاه امام سجاد (ع)، پدر بزرگوار امام باقر و امام حسن مجتبی (ع) به خاک سپردند.

شهادت امام باقر 1401 چه روزی است؟

تصویر مرقد مطهر امام باقر (ع). پس از شهادت امام باقر ایشان را در قبرستان بقیع به خاک سپردند.

مرقد مطهر امام باقر علیه السلام کجاست؟

همانطور که بیان شد پس از شهادت امام باقر (ع) پیکر ایشان در قبرستان بقیع مدفون شد. قبرستان بقیع در شهر مدینه منوره واقع است و یکی از کهن ترین و تاریخی ترین قبرستان های مسلمانان به شمار می رود. همانطور که در تصویر بالا مشخص است علاوه بر مزار مطهر امام باقر (ع) آرامگاه بسیاری از ائمه اطهار همچون امام صادق (ع)، امام سجاد (ع) و امام حسن مجتبی نیز در همین قبرستان واقع شده است. بنابر اصول و محدودیت های موجود در کشور عربستان، در همه زمان ها امکان زیارت قبور متبرک ائمه در بقیع مهیا نیست و تنها در بعضی از مواقع به زائرین اجازه دخول به این قبرستان داده می شود. داخل قبرستان بقیع پیاده روهایی ساخته شده است که زائرین تنها مجاز به عبور و مرور از طریق این راه ها می باشند.

زائران بقیع

زائرین تنها از  طریق پیاده روهای قبرستان بقیع امکان زیارت و خواندن فاتحه برای اهل قبور را دارند. 

القاب و کنیه امام پنجم

بر اساس روایات و احادیث، محمد، نامی است که پیامبر اکرم بر امام باقر (ع) نهادند. ابوجعفر کنیه امام باقر علیه السلام می باشد. یکی از  القاب ایشان باقر (باقر العلوم) می باشد که به معنی شکافنده است. دلیل ملقب شدن ایشان به باقر، علم و دانش فراوان این امام معصوم و توانایی ایشان در حل مشکلات علمی بوده است. ایشان به دلیل شباهت زیادی که به پیامبر اکرم داشتند ملقب به نام امین نیز بودند. علاوه بر اینها شاکر و هادی نیز از القاب امام محمد باقر علیه السلام می باشند.

والدین امام باقر (ع)

پدر و مادر گرامی امام محمد باقر (ع) حضرت علی بن حسین (زین العابدین) علیه السلام و فاطمه (ام عبدالله) ملقب به صدیقه می باشند. همانطور که می دانیم امام سجاد (ع) فرزند امام حسین (ع) هستند، ام عبدالله نیز دختر امام حسن مجتبی می باشند. نکته قابل توجهی که با ازدواج این دختر عمو و پسر عمو ایجاد شده، این است که با این ازدواج، امام باقر (ع) اولین مولودی به شمار می روند که هم از طریق مادر و هم پدر به نسل امامت و نبوت مربوط می شود.

شهادت امام باقر بقیع

امام باقر علیه السلام پنجمین امام شیعیان است.

خلاصه ای از زندگینامه امام باقر (ع)

بر اساس روایات و اسناد موجود از مورخان امام محمد باقر (ع) در سال 57 هجری قمری در مدینه متولد شده است. امام باقر علیه السلام در واقعه کربلا حضور داشته و در آن زمان سه ساله بوده اند. درباره روز تولد ایشان بین مورخان و علما اختلاف نظر وجود دارد. تاریخ های ذکر شده برای تولد امام باقر (ع) عبارتند از: سوم صفر 57 هجری قمری، پنجم صفر 57 هجری قمری و اول رجب 57 هجری قمری! در این بین از نظر محققان روز سوم ماه صفر سال 57 هجری قمری بیش از سایر تاریخ ها سندیت دارد. با تبدیل تاریخ فوق تولد امام باقر (ع) در سال 1401 برابر با چهارشنبه 9 شهریور می باشد.

امام باقر (ع) دارای هفت فرزند به نام های ابوعبدالله جعفر بن محمد، عبدالله، ابراهیم، عبیدالله، علی، زینب و ام‌سلمه بودند. خلفای معاصر امام باقر علیه السلام عبارتند از: ولید بن عبدالملک (دوره خلافت از سال86 تا 96 هجری قمری)، سلیمان بن عبدالملک ( دوره خلافت از سال 96 تا 99 هجری قمری)، عمر بن عبدالعزیز (دوره خلافت از سال 99 تا 101 هجری قمری) و یزید بن عبدالملک ( دوره خلافت از سال 101 تا 105هجری قمری). امام باقر علیه السلام در اوایل دوره خلافت هشام بن عبدالملک و در روز هفتم ذی الحجه سال 114 هجری قمری، مسموم و به شهادت رسیدند.

شهادت امام باقر (ع) در ایران

ایران کشوری شیعی مذهب است و پیروان مذهب شیعه اثنی عشری نسبت به ائمه اطهار ارادت خاصی دارند. با توجه به این موضوع در تمام اعیاد و شهادت های مربوط به سلاله و ذریه رسول اکرم مردم با شور و خلوص ویژه ای به برپایی جشن ها و عزاداری ها می پردازند. در روز شهادت امام باقر علیه السلام نیز مراسم عزاداری در تمامی مساجد، حسینیه ها و تکیه ها برگزار می شود. این مراسم در شهرهای مذهبی چون مشهد و قم به دلیل حضور زائران باشکوه تر و پر جمعیت تر برگزار می شود. علاوه بر عزاداری، طبق رسومات موجود در ایران، در  روز شهادت امام باقر (ع) و سایر معصومین به طور معمول پخت و توزیع نذری در سراسر کشور صورت می پذیرد. دستگیری از نیازمندان، برگزاری مراسم روضه خوانی در خانه ی ریش سفیدان و بزرگان خانواده نیز از دیگر سنت های موجود در بین ایرانیان به مناسبت شهادت امام باقر علیه السلام و دیگر امامان معصوم می باشد.

در اعیاد و شهادت ها در صورت تمایل به زیارت اماکن متبرک می توانید از خدمات آژانس مسافرتی موج زمزم جهت تهیه بلیط قطار، بلیط هواپیما و نیز رزرو هتل استفاده نمایید.

شهادت مشهد مقدس

تصویری از برگزاری مراسم عزاداری به مناسبت شهادت امام باقر علیه السلام در آستان قدس رضوی

احادیث امام باقر

امام باقر علیه السلام به باقر العلوم معروف هستند که در واقع بیان کننده علاقه وافر این امام عالیقدر به علم و دانش و حل مسائل علمی است. در ذیل به بیان چند حدیث در این باره که به امام باقر منتسب می باشند خواهیم پرداخت.

ـ «إنَّ جَمیِعَ دَوابِّ الأرضِ لَتُصَلِّی عَلی طالِبِ العِلمِ حَتَّی الحِیتانِ فی البَحرِ.» امام باقر (ع) در این حدیث می فرمایند: «تمام جنبندگان روی زمین و حتی ماهی های درون دریا، بر جوینده علم سلام و درود می‌فرستند.» توجه ویژه این امام معصوم به علم و دانش را می توان از این حدیث دریافت نمود.

ـ «تَذاکُرُ العِلمِ دِراسَهٌ و الدِّراسَهُ صَلاهٌ حَسَنَهٌ.» امام باقر در این حدیث می فرمایند: «گفت و گو و مباحثه علمی مانند درس است و درس نمازی نیکو می باشد.»


خرید بلیط هواپیما

بدلیل گذشت 15 دقیقه از زمان آخرین بروز رسانی باید جستجوی خود را تکرار نمایید.


جستجوی جدید
×
English العربی

راهنمای نصب اپلیکیشن iOS

1. در مرورگر سافاری در نوار پایین همین صفحه این دکمه را فشار دهید :

2.در منو باز شده ردیف پایین را به سمت چپ بکشید (در iOS13 به سمت بالا بکشید) و این دکمه را فشار دهید :

3. در بالای صفحه این دکمه را فشار دهید :

4. پس از بستن مرورگر، آیکون اپلیکیشن به گوشی شما اضافه شده و آماده استفاده میباشد.

1.في أسفل متصفح Safari ، انقر فوق :

2.في القائمة المنبثقة ، اسحب الصف السفلي إلى اليسار (iOS13 اسحب إلى أعلى) واضغط على هذا الزر:

3. في الجزء العلوي من الشاشة ، اضغط على هذا الزر:

4. بعد إغلاق المتصفح ، أيقونة التطبيق على الهاتف لقد أضفت وجاهزة للاستخدام.

1. In the toolbar on the bottom of the Safari browser, click on :

2. Select the :

3. In the next step, in the top right corner, click on :

4. A shortcut of the app will appear on your home screen, and the app is ready to use.